Taal & Teken

Scriptores, september 2012


Scriptores is een tijdschrift van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Kalligrafen.

In september 2012 stond er een artikel in over de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop, met onder andere werk van José van Tilburg.


Klik op de afbeelding om door het artikel te bladeren.

De Reis van de Heldin - Peter de Kuster

juli 2014, week 27


De missie van de Reis van de Heldin is om vrouwelijke creatieve professionals te educeren, amuseren en verrijken door hun verhalen per stad te delen over hoe zij met hun passie hun geld (willen) verdienen.


Klik op de afbeelding om door het hoofdstuk te bladeren.

Hoofdstuk 8, pagina 49 t/m 54.

BNR: “Mensen vergeten vaak dat je ook cultuur cadeau kunt doen.”

BNR interview door Annette van Soest- 18 augustus 2011


Annette van Soest interviewde Marjolein Theunissen en kunstenares José van Tilburg over shopcultuurbewust.nl voor een serie over de bezuinigingen op BNR Nieuwsradio.

Beluister hier het fragment!

Kunstuitleen Utrecht - september 2009 (uitslag)

Utrechtse Nieuwe - een selectie jong, veelbelovend talent.


"Utrechtse Nieuwe" is de naam die Kunstuitleen Utrecht jaarlijks toekent aan een  selectie veelbelovende, jonge kunstenaars die is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Deze kunstenaars mochten hun topstukken tijdens het Uitfeest, op 13 september, tot en met 26 september tentoonstellen bij Kunstuitleen Utrecht. Bezoekers konden met een stemformulier hun favoriete werk kenbaar maken. Dit jaar waren de genomineerden: Maarten Dekker, Kim Alders, José van Tilburg, Bram Bogaardt, Pieter de Leeuw en Astrid Rubie. Met 106 van de 278 stemmen werd Rubie de winnaar. José van Tilburg, lang de publiekslieveling, eindigde als tweede met 61 stemmen. Net als de uitverkoren Utrechtse Nieuwe uit voorgaande jaren, zullen deze talentvolle kunstenaars een waardevolle aanwinst blijken voor de Nederlandse hedendaagse kunst.


bron: www.kunstuitleenutrecht.nl

Stadsblad Utrecht


UTRECHT - De zes ‘Utrechtse Nieuwe’ zijn bekend. Traditiegetrouw selecteerde Kunstuitleen Utrecht ook dit jaar een zestal veelbelovende jonge kunstenaars die zijn afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Deze kunstenaars mogen hun topstukken tentoonstellen bij Kunstuitleen Utrecht aan de Maliebaan 42. Het publiek kan op hen stemmen. De kunstwerken met de meeste stemmen worden aangekocht door de Kunstuitleen Utrecht.


Iedere kunstenaar put uit een andere inspiratiebron. Zo is Maarten Dekker gefascineerd door de mens en haar bewustzijn. In zijn tekeningen van mensfiguren op houten panelen krijgt deze fascinatie vorm. Kim Alders wil met haar fotoserie mensen stil laten staan bij de nostalgie van de kindertijd, een gevoel dat zij het liefst voor altijd vast zou willen houden.


Mooie, ontroerende en/of intieme zinnen zijn het startpunt voor het werk van José van Tilburg (op foto). Zij zet deze woorden om in beelden en daarmee worden het objecten.

Bram Bogaardt gebruikt snapshots uit zijn dagelijks leven als inspiratiebron voor zijn werk. Zijn werk is een onderzoek naar verf en fotografie waarbij hij probeert met zo min mogelijk middelen tot een beeld te komen.

Stapeling van grote objecten binnen een beeld is voor Pieter de Leeuw een belangrijke inspiratie geweest. In zijn werk vormen letters een boekenkast. Als toevoeging staan er twee krukjes bij de kast waarop rustig een boekje gelezen kan worden.

In de schilderijen van Astrid M.G. Rubie is er een wisselwerking tussen het geschilderde beeld en het beeld van de houten drager. Ze speelt met afbeelding, verbeelding en werkelijkheid.

De tentoonstelling is tot en met 26 september 2009 te zien bij Kunstuitleen Utrecht en tot die datum kan gestemd worden. In de maand oktober zijn de werken te bewonderen in de hoofdvestiging van de Centrale Bibliotheek Utrecht (Oudegracht 167).

Kunstuitleen Utrecht is aan de Maliebaan 42. Openingstijden: woensdag van 13.00 tot 20.30 uur en donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur.


bron: www.stadsbladutrecht.nl

Tekstkunstenares verwoordt functie van monumentale mengvoederfabriek

DeFabrique Evenementenlocatie - december 2015


DeFabrique is een evenementenlocatie gevestigd in de oude mengvoederfabriek van Ulbe Twijnstra. Omdat ze bijna dagelijks de vraag krijgen waarvoor bepaalde ruimtes vroeger werden gebruikt, vonden ze het tijd om dit op gepaste wijze zichtbaar te maken voor de gasten. Tekstkunstenares José van TIlburg liet de micromengerij herleven met een tekst van staal.


Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.


bron: www.defabrique.nl