José van Tilburg (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, aan de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving.

Daarvoor heeft zij 3 jaar gewerkt als etaleur en vormgever bij verschillende winkels en bedrijven. Zij volgde hiervoor een opleiding bij Nimeto (Utrecht), MBO voor reclame presentatie en communicatie, waar zij op dit moment ook werkzaam is als docent.


Herinneringen en teksten zijn een rode draad in het beeldende werk van José. Niet alleen door de keuze van het materiaal, maar ook door haar keuze in projecten. Ze kiest voor projecten die dicht bij haar staan.


“In mijn werken ben ik steeds op zoek naar andere materialen, maar mijn voorkeur gaat uit naar textiel. Textiel ligt voor mij, net als woorden, dicht bij gevoelens. Textiel leent zich goed voor emotioneel werken en heeft iets menselijks: Het heeft gelijkende eigenschappen van de mens zoals intimiteit, gevoeligheid en zachtheid. Bovendien is textiel verhalend. Genaaide draden hebben voor mij ook alle kenmerken van een herinnering: Het is niet exact, het laat los, verdwijnt waarschijnlijk op den duur. Maar de contouren, de draadjes, blijven altijd over. Zoals een herinnering in het geheugen.

De zoektocht naar het juiste materiaal, hangt af van de betekenis van het werk.


Daarnaast werk ik veel met/vanuit mooie, ontroerende en/of intieme teksten. Hoe blij kun je worden van enkel één mooie zin? Of hoe ontroerd? Elementen uit persoonlijke brieven, songteksten, gedichten en het poëziealbum worden omgezet in beelden van onder andere textiel, worden geborduurd en/of genaaid. Woorden worden objecten, onder andere door middel van het materiaalgebruik.


Persoonlijke ervaringen staan in mijn werk centraal. Ondanks dat ik persoonlijk werk, probeer ik het werk algemeen geldig te maken. Een ieder kan zich met het werk identificeren.

Persoonlijk haal ik teksten uit het alledaagse. Teksten die iedereen kan begrijpen...


Ook in mijn illustraties speelt het gebruik van materiaal een belangrijke rol. Niet alleen pen, potlood en inkt, maar ook papier en textiel verwerk ik in mijn illustraties. Ook in deze werken vormen herinneringen, materiaal en teksten een rode draad.”


José van Tilburg

Inspiratie 1 (pagina uit dummy)

2008   

60 x 42 cm.  

papier, verf, stift, pen, inkt, stempels, potlood, garen & poëziealbumplaatje 


tekst uit Als je bij me weggaat van Acda & de Munnik 1997

tekst uit (Noem me) Oud verdriet van Acda & de Munnik 2005

tekst uit Die man zijn van Acda & de Munnik 2007

tekst van Salvador Dali

tekst van John Lennon

tekst van Neeltje Jakobs-van Zanten

tekst van Jan van Tilburg sr

tekst van Maaike van Tilburg-Jakobs

tekst van Sjors Maass

Opleidingen

2005 – 2009            

Hogeschool voor de Kunsten, te Utrecht.

Diploma Bachelor of Education in Visual Art and Design.

2002 – 2003           

Akademie Vogue, te Amsterdam.

Certificaat voor mode –en woonstyliste.

1998 – 2002             

NIMETO Utrecht, MBO voor Reclame, Presentatie en Communicatie technieken (RPC), te Utrecht.

Diploma, afstudeerrichting: Presentatie Winkel Vormgeving.