Hoe mooi kan het Lot zijn


In het gastenverblijf van een landhuis in Eefde hangt deze zin.

De eigenaar van deze woning wilde zijn vrouw verrassen met dit werk. De zin is afkomstig van de opdrachtgever: Hij noemt zijn vrouw als bijnaam Lot.


Aangezien de opdrachtgever het werk ‘Gewoon(2009) qua subtiliteit en uitvoering erg mooi vindt, is er voor een zelfde soort uitwerking gekozen: fragiele vilten letters. De zin is uitgevoerd in verschillende tinten rood in een verloop, waarin het woord Lot het meest opvalt door de felrode kleur.2013

vilt & garen   Als is verbrand tot as


De tekst die in 2010 vormgegeven is voor Het Wilde Oog, is in 2014 wederom gebruikt in hun surrealistische foto’s waarin Spakenburgse vrouwen de hoofdrol spelen.

Dit keer is het werk toegepast in de minimalistische installatie ‘200x238x95 (Fountain)’ van de Poolse beeldhouwer Miroslaw Balka, in bezit van het Kröller Müller museum te Otterlo.

De installaties van Balka hebben als onderwerpen de Poolse geschiedenis, de bezetting, de Holocaust en zijn eigen verleden. Dit werk is ontleend aan de Muur des doods in Auschwitz. Het beton is opgewarmd tot lichaamstemperatuur. De warmte die velen bij deze muur verloren hebben, straalt de muur uit. In het fonteintje kunnen de handen schoongewassen worden, maar men moet daarvoor eerst diep door de knieën. De cellen of kamertjes zijn droog, het waterbekken of de urn zijn nat. Het natte is voor de kunstenaar de representatie van het leven.

In de achterwand van de twee cellen zijn dertien ‘passieve gaten’ aangebracht. Ze verwijzen naar het menselijk lichaam (eigenlijk het lichaam van de kunstenaar).

De vormgegeven tekst uit het gedicht van Ida Gerhardt en het onderwerp van de installatie van Balka versterken elkaar.2014

foto

(fotograaf Wout Nooitgedagt)


foto’s in beheer van Theateratelier het Wilde Oog te AmersfoortDe soete Vecht voor deur, de soete vocht van binnen


Deze zin komt uit een gedicht van Constatijn Huygens, uit 1656.

Het gedicht gaat over Goudestein: een buitenplaats aan de Vecht en het oude gemeentehuis van Maarssen.

De bewoners van een villa aan de Vecht in Maarssen, wilden graag deze zin vormgegeven hebben.

De tekst is geplaatst boven het raam, met uitzicht op de Vecht, zodat tekst en beeld mooi bij elkaar aansluiten.


De zin is, in overleg met de bewoners, uitgewerkt in oranje vilt.

Het woord ‘Vecht’ bestaat tevens uit een oude waterkaart van de Vecht. Het woord ‘vocht’ bevat de woorden uit dit gedicht, uitgewerkt in inkt dat verloopt.2013

vilt, garen, papier & garen   Florian


De naam Florian, passend in een letterbak: Dat was de opdracht.

Keuze van het materiaal was vrij. Aangezien Florian van dieren houdt, is er gekozen voor verschillende soorten stof: een vintage kinderstofje met dierenprint, stof met houtprint en een stof met een opdruk van herten. Veelal in bruintinten. Om de naam wat meer pit te geven, zijn de letters afgewerkt met fluoriserend geel garen. De letters passen elk in één vakje van de letterbak.2013 

stof & garen  Hoe kwetsbaar is een kostbaar mens?


Deze tekst van Okke de Jager stond op de rouwkaart van Ivo Maass. De wens van de familie was om deze zin te vertalen naar het graf.

José van Tilburg heeft het ontwerp voor de tekst gemaakt en bracht de woorden kostbaar en kwetsbaar samen. Het woord Kostbaar is standaard te lezen, het woord Kwetsbaar is te lezen in de schaduw/spiegeling op de gladde steen.

Het ontwerp is uitgevoerd in RVS.2011

RVS

      

Algemene Begraafplaats Groenewoud-Smorenburg te Cothen.Als is verbrand tot as


Hans Lemmerman en Inge van Run vormen samen Het Wilde Oog en begonnen tien jaar geleden met een surrealistisch onderzoek. Nu zijn zij vooral bezig met fotoreeksen en filmpjes in de openbare ruimte.

Hun belangrijkste activiteit is het ontwikkelen van projecten waarbij drie Spakenburgse vrouwen in klederdracht; de dames Koelewijn, door Het Wilde Oog in minder voor de hand liggende omgevingen en situaties geplaatst worden. De Spakenburgse vrouwen krijgen ter plekke een eenvoudige improvisatieopdracht en voeren die vol overgave uit. De schoonheid van de vrouwen komt extra in beeld door ze weg te halen uit de braderie en de nostalgie. De afgelopen jaren is Het Wilde Oog samenwerkingsverbanden aangegaan met verschillende vormgevers, zo ook met José van Tilburg.

Veertien stations in Overijssel en Gelderland, die tot de NS canon behoren, zijn door Het Wilde Oog aangedaan met de drie vrouwen en op elk station kregen zij opnieuw opdrachten.

Een van de opdrachten voor station Zutphen luidt: Leg de vilten letters afkomstig uit een gedicht van Ida Gerhardt, gemaakt door José van Tilburg, voor het station van Zutphen neer. (Ida Gerhardt heeft lang in/nabij Zutphen gewoond.)2010

foto 


foto’s in beheer van Theateratelier het Wilde Oog te Amersfoort.Als ik mocht kiezen dan koos ik voor jou... gewoon


De keuze voor dit werk was voor de bewoners van dit bijzondere woonhuis in Utrecht overduidelijk: Deze zin beschreef voor hun het gevoel van twaalf en een half jaar gelukkig samen zijn...2009 

vilt & garen  Samen wakker worden,

ergens heen,

lekker eten       

en naar bed.


Na 3 jaar zoeken naar de juiste tekst, vond dit stel uit Utrecht uiteindelijk een tekst die bij hen past: een tekst van Claudia de Breij die ze een beetje aangepast hebben.

(albumtitel - 2009)

De tekst is uitgevoerd in vilt en leer. Qua kleur loopt het vilt over in de kleur van het leer. In het woord ‘samen’ is een trouwfoto van het stel verwerkt.2015

vilt, leer, garen, trouwfoto & verf  Mr. Blue Sky


Vanuit Spanje (Benimatell) kwam de opdracht om - als verjaardagsverrassing voor haar man - deze tekst uit het gelijknamige nummer van E.L.O. (1977) uit te voeren in één stuk.


Gekozen is om de tekst in vilt uit te voeren en deze te plaatsen in plexiglas, met de uitstraling van écht glas. De vilten letters hebben een kleurverloop van turqouise naar grijs.


De materiaalkeuze én de tekst passen perfect in dit huis onder de Spaanse zon met fantastisch uitzicht!2015

vilt & garen in plexiglas.Mooier dan nu zal het nooit gaan


Deze zin, afkomstig van het gelijknamige nummer van de Dijk (2008), heeft voor dit stel uit Rumpt een enorme waarde. Er was voor hun geen twijfel mogelijk: dit is dé tekst!


De tekst is uitgevoerd in blauw vilt, passend bij het interieur.

In het woord ‘nu’ zijn kranten verwerkt. Kranten van de data die voor dit stel belangrijk zijn, waaronder hun trouwdag en de geboorte van hun dochtertje. Aangevuld met persoonlijke foto’s van deze belangrijke gebeurtenissen.


2015

vilt, garen, krantenpapier en foto’s.Welkom in voormalig UTD mengvoederfabriek

DeFabrique Evenementenlocatie - december 2015


DeFabrique is een evenementenlocatie gevestigd in de oude mengvoederfabriek van Ulbe Twijnstra (Utrecht). Omdat ze bijna dagelijks de vraag krijgen waarvoor bepaalde ruimtes vroeger werden gebruikt, vonden ze het tijd om dit op gepaste wijze zichtbaar te maken voor de gasten. Tekstkunstenares José van TIlburg liet de micromengerij herleven met een tekst van staal.


2015

cortenstaal.